Personlige forhold
Mange snakker om å 'finne seg sjøl'. Det er ikke uvanlig at mennesker gjennom livet blir usikker på flere sider med seg selv. Dette er verken et ungdomsfenomen eller et overgangsfenomen for godt voksne personer.
Kanskje er også livet slik at en aldri helt vil finne ut hvem man egentlig er som person før tiden tar oss igjen. Det skal derimot ikke stoppe oss fra å lete etter nye sider med oss selv som kan gjøre livet mer håndterbart. En spennende reise er det uansett.
Hvilke sider med deg er det du vil bli mer kjent med?
Overgangsfaser er nevnt og kan ikke nevnes for ofte. Det er en viktig faktor blant flere som får oss mennesker til å måtte 'se innover'. Å gå fra barn til ungdom, eller fra singel til et parforhold, fra heterofil til homofil, fra arbeidstaker til arbeidsløs, fra barnløs til forelder, fra godt voksen til gammel, fra godt bemidlet til å måtte snu på krona, være frisk til å bli syk/pleietrengende, å flytte, bytte jobb osv. Vi har alle gjennomgått en eller flere slike overganger.
Slike overganger kan få oss til å måtte revurdere noen ting om oss selv. Ting som før var trygghetsfaktorer er plutselig blitt usikkerhetsfaktorer. Dette kan frembringe følgende:
​
- vi kan bli usikker på vår egen seksualitet
- vi føler generell uro og angst over fremtid og familie
- lettere depresjon over å ikke strekke til over tid
- sosial tilbaketrekking
- generell engstelse/frykt over ting man før ikke tenkte over
- frykt for å bli syk og/eller dø
- lettere depresjon etter tap, sorg
- manglende mestringsfølelse
- likegyldighet
- savn
​
Isolert sett kan flere av disse faktorene være håndterbare uten større tiltak. Men flere av disse faktorene kan også alene, eller i sammen med andre faktorer, utvikle seg til å bli mer alvorlige psykiske lidelser om ikke riktig hjelp blir satt inn på et tidlig tidspunkt. Et behandlingsforløp gjennom samtaleterapi, kan av den grunn være forebyggende.
​